Zašto biste trebali koristiti interdentalne četkice?

Zašto biste trebali koristiti interdentalne četkice?

Vrlo malo ljudi uživa u korištenju zubnog konca. Može biti neugodno, nespretno, dugotrajno i neuredno. Međutim, to je nešto što bismo trebali raditi svaki dan za dobrobit našeg oralnog zdravlja, ali mnogi od nas to ne rade redovno upravo zbog prije navedenih razloga.

Kada čujete stomatologe da ne zaboravite na zubni konac – oni to ne govore samo iz zabave – žele da imate zdrava usta!

Postoje neka inovativna rješenja za čišćenje ostataka hrane i plaka, kao što su npr. Waterpik oralni tuševi (više o njima pročitajte ovdje).

No, za neke od vas možda postoji još jednostavnije rješenje. To rješenje su “interdentalne četkice“.

Osnovna namjena interdentalnih četkica

Interdentalna četkica je mala četka posebno dizajnirana za čišćenje između zubi, tamo gdje standardne četkice za zube ne dosežu.

Ostatci hrane, plak i druge bakterije zarobljeni su između zuba i uz desni. Interdentalne četkice pomažu u sprečavanju bolesti desni otklanjanjem tih dijelova hrane i plaka između zubi.

One su dizajnirane specifično da glava i niti za čišćenje mogu prodrijeti između zubi, a dolaze u različitim širinama kako bi odgovarale veličinama praznina.

Kako se koriste interdentalne četkice?

⦁ četkicu lagano ugurajte u prostor između zubi te napravite nekoliko pokreta naprijed-nazad a zatim izvucite interdentalnu četkicu

⦁ isperite četkicu i nastavite sa čišćenjem u sljedećem interdentalnom prostoru

⦁ koristite četkicu prikladnu za veličinu prostora između zuba – možda ćete morati koristiti više od jedne veličine

⦁ pokušajte s manjom veličinom četkice ako se osjeća previše zbijeno – nemojte pokušavati prisiliti četkicu u prostor!

⦁ za stražnje zube lagano savijte vrat četkice u pravi kut za bolji pristup

⦁ potrudite se da ne preskačete šupljine, kako ne biste propustili očistiti sve prostore između zubi

⦁ trudite se da čistite zube interdentalnim četkicama bar jednom dnevno

Šta ako desni krvare?

Kada tek počnete koristiti interdentalne četke, vaše desni mogu još uvijek biti nježne i krvariti kada ih budete čistili od plaka ili nečistoća. Nastavite upotrebljavati četkice, a krvarenje će se postupno smanjiti i vrlo brzo potpuno nestati kako desni postaju zdravije i jače.

Ako se krvarenje nakon nekoliko dana ne zaustavi, potražite savjet svog stomatologa. Oni mogu provjeriti koristite li interdentalne četkice ispravno.

Trebam li još uvijek koristiti konac za zube?

Neki smatraju da je upotreba interdentalnih proizvoda samo dodatak redovitom čišćenju zubnim koncem, dok drugi misle da interdentalne četkice i vodeni tuševi mogu u potpunosti dostojno zamijeniti konac.

Četkice su dizajnirane da se uklapaju u interproksimalno ili interdentalno područje. Ovo je jaz koji postoji između zuba i desni i četkice su napravljene da ga očiste. Konac se može upotrebljavati za čiščenje tamo gdje je manji razmak direktno između dvije strane stisnutih zubi, na prostoru koji interdentalna četkica neće doseći.

Stoga će većina predložiti upotrebu oboje, ali korištenje jednog ili drugog je svakao bolje od toga da ih ne koristite uopće.

Većina interdentalnih četkica je mnogo lakša za upotrebu od konca, ali ako možete koristiti i konac, sigurno ćete imati višestruku korist i zaštitu.

Trebam li koristiti zubnu pastu sa interdentalnim četkicama?

Ne, pasta za zube usitinu nije potrebna, iako ćete čuti da neki stomatolozi to savjetuju.

Način na koji su četke oblikovane i veličina čekinja pokazuje da korištenje zubne paste ne doprinosi čišćenju sa interdentalnim četkicama.

Podijelite ovu novost